Citron & marängpaj

Fick detta recept av en kär före detta, numera glad pensionär, kollega.
Jag vet inte om hon höjde mina förväntningar högt upp i det blå, för jag vart besviken när jag provade den. Eller så var det min maräng som jag inte kunde låta bli att lägga på som "förstörde" för mig. Men det smakade ju såklart inte illa. :)
 

Pajdeg:
100 gr smör
3 1/2 dl mjöl
1 äggula
1 msk florsocker
1 msk kallt vatten
 
Fyllning:
5 ägg
4 citroner
1 msk citronskal
1 dl grädde
1 dl socker
 
Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
 
Sätt ugnen på 175 grader,
blanda smör, mjöl, äggula, florsocker och vatten till en smidig deg.
Tryck ut den i en pajform och förgrädda skalet 10 minuter,
Ta ut och låt svalna.
Vispa samman äggen i en bunke.
Pressa i saften av citronerna..
Riv ner citronskalet, tillsätt grädden och sockret och vispa ordentligt.
Fyll pajskalet med citronkrämen.
Grädda pajen 20 minuter.
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa i sockret mot slutet.
Ta ut pajen och bred på marängen.
Ställ in 10 minuter till.
Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde.
 
 

Gino

Och till efterrätt igår, en gammal klassiker; Gino.
 


Jordgubbar
Hallon
Banan
Passionsfrukt
Ananas
200 gram vit choklad
 
Skiva och lägg frukterna i en ugnsfast form, jag tog en pajform.
Hacka chokladen fint och strö den över frukten.
In i ugnen, full fräs på grillen, ca 5 minuter.
 
Serveras gärna med vaniljglass.
 
 

Lax med ärtpesto och romsås

Igår var Mogge ute på bus så då passade jag och tjejerna (och Pontus) på att äta lax. riktigt gott med ärtpestotäcke på den ugnsbakade laxen!
 
Två vuxna, två barn och en matlåda.
 

 
800 gram lax
Salt
Santa Maria seafood and fish krydda
2 dl ärtor
1 dl cashewnötter, naturella
1/2 dl olivolja
1/2 dl riven parmesanost
Salt
 
Lägg laxen i en ugnsäker form och krydda den.
Halvtina ärtorna, ca 1,5 minut i micron.
Lägg ärtor, nötter, olja, parmesan och salt i mixern och kör till en smet.
Bred peston på laxen.
Ställ den i ugnen, 160 grader, ca 20 minuter.
 
Servera med färsk potatis och romsås.
 
Romsås:
1 burk rom
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1/2 finhackad röd lök
Hackad gräslök
 
Blanda allt i en skål och servera.
 
 
 
 
 
RSS 2.0