Tjälknöl med getmesesås

Denna var också en del av våran midsommar buffé men på lördagen åt vi den som ensamrätt. Supergott! Såsen är svärmors, måste provas!
vi hade rostbiff men alla nöt och vild fungerar.



Tjälknölen

2 kg nötkött, fryst
1 liter vatten
1 dl salt
3 msk socker
3 timjan kvistar
1 chili skivad
Svartpeppar


Såsen:

3 dl grädde
ca 125 gram
GUDBRANDSDALENs mesost, röd förpackning, se bild
salt efter smak
1 msk vinbärsgele

Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 80 °. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i ett dygn.

Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Häll grädden i en kastrull. Skär osten i mindre bitar och låt den smälta på svag värme i grädden. Smaka av med salt och gele. Späd med mer grädde eller mjölk om den blir för tjock.

Servera köttet och såsen med örtslungad färsk potatis och morötter. Mums!

 


Västerbottenpaj

Såå gott med gräddfil och rom! Jag gjorde två rätt små formar.



Pajdeg:
125 125 g smör, skuret i bitar
2,5 dl kesella
3 5 dl vetemjöl
3
Fyllning:
225 550 g västerbottenost, riven
1 2 dl mjölk
3 6 ägg
Salt
Svartpeppar


Blanda snabbt ihop pajdegs ingredienserna till en deg.
Kavla ut till en platt deg, klä ena formen, nyp bort överflödig deg.
Kavla ut till nästa form.
Nagga botten och förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst kanten med folie.
Ta bort foliepappret och fördela hälften av den rivna osten i pajskalen.
Vispa ihop mjölken med äggen.
Salta och peppra.
Fyll pajskalen med äggsmeten.
Strö över resten av osten.
Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.

Matjesilltårta

Denna var underbart god på våran midsommarbuffé


150 gram smör
300 gram kavring
4 gelatinblad
250 gram hackad matjesill
1 dl matjesillspad
3 dl gräddfil
2,5 dl creme fraiche
1 rödlök, finhackad

Smält smöret och mixa kavringen.
Häll smöret på kavringsmulorna.
Tryck ut smeten i en form, cirka 27 cm i diameter.
Lägg gelatin i kallt vatten 5 minuter.
Blanda övriga ingredienser i en bunke.
Krama ur gelatinbladen och smält dom i en kastrull på svag värme.
Ta kastrullen från värmen och rör i lite av gräddfilsblandningen, häll sedan allt i bunken och rör om ordentligt.
Fördela blandningen i formen.
Ställ i kylen, minst 4 timmar.
Garnera med gräslök och gräslöksblommor.



RSS 2.0