Sirapslimpa
Två limpor blir det av detta.
Ber om ursäkt för usel bild...
50 g smör
5 dl filmjölk

50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl Manitoba Cream
6 dl rågsikt
Smält smöret och blanda med filmjölken.
Värm till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk.
Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Sirapslimpa är kung :) Vi bakade en variant där man skulle pensla brödet med sirap en gång i tiden men det blev kaos. Ett gott klibbkaos :D