Vaniljsås

För första gången har jag gjort egen vaniljsås. Så himlans gott var det! Synd bara att det tar lite tid eftersom den ska svalna med så det är ju ingenting för spontanbesök...

Det viktigaste när man gör den här krämen är när man kokar upp den med ägget. Vid kokpunkten blir det lätt äggröra om man inte är blixtsnabb att hälla över den i en kall skål när den börjar tjockna.

Här kommer receptet:



5 dl mjölk 3%
1 1 vaniljstång
1.5 1.5 dl socker
7 7 äggulor
0.75 0.75 dl maizena
25 25 g smör
2 2 dl vispgrädde


Koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång.
Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad, kyl eller utomhus om det är kallt.
Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.

Förberedelser

I kastrullen; mjölk och vaniljstång. I bunken äggulor, socker, maizena

Med smaskig ananaspaj, recept på den kommer snart!