Baguetter

Dagens middag blev Chili corn carne men med lite annan kryddning. Bland annat ett litet glas mörk öl åkte i. Och färsk chili.
Till det gjorde jag baguetter, med snabb surdeg, recept från Leila bakar, men lite omgjort som vanligt.




Deg 1 (Surdeg):
5
5 g färsk jäst
3 3 dl kallt vatten 5
5 dl vetemjöl
Deg 2:
15 15 g färsk jäst
3 3 dl kallt vatten
1 1 msk salt
1 1 msk strösocker
8.5 9 dl siktat dinkel

Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.

Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.

Tillsätt Deg 1, salt och strösocker och sist dinkel tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.

Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.

Sätt ugnen på 240 grader.

Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.

Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

 


Monica

Oj vilka fina baguetter

Monica

Goda var dom också!