Sill

Nu kör vi lite sillrecept här! Eftersom inte julafton är här än, så vet jag inte hur dom smakar men häng gärna med ändå! de 2 sista har jag inte gjort ännu utan görs på torsdag eller fredag. Så bilder på dessa kommer senare.

Nu när julen är över så är sillen uppäten och till nästa år rekomenderar jag er varmt att göra saffranssillen, så god!!



Klassisk inlagd sill:
2 burkar inläggningssill
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad

Koka upp ingredienserna till ättikslagen.
Låt den kallna.
Skiva sillen i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
Låt stå i kyl minst ett dygn.

Glöggsill:
1 burkar inläggningssill
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1/2 dl glögg

Koka upp allt utom glöggen till ättikslagen.
Låt den kallna.
Häll i glöggen.
Skiva sillen i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
Låt stå i kyl minst ett dygn.

Skärgårdssill
1 burk 5-minuterssill
1 burk röd stenbitsrom
1 1/2 dl majonäs
2 dl creme fraische
1 liten röd lök
Dill, salt och svartpeppar efter smak

Skölj sillen och skär den i mindre bitar.
Hacka den röda löken fint och blanda med creme fraische och majonnäsen.
Blanda i romen.
Klipp dillen fint och blanda ner.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Sillen är färdig att serveras på en gång.

Saffranssill:
2 dl Creme Fraische
2 dl majonnäs
1 msk ättikslag (från sillen)
1 liten röd lök
1/2 äpple
1 paket saffran
1 krm cayennepeppar
250 g inlagda sillfiléer skuren i bitar och väl avrunnen

Skala, kärna ur och finhacka äpplet.
Skiva löken fint.

Blanda alla ingredienser till såsen och vänd ner sillbitarna.

Låt allt stå kallt ett par timmar och dra.