Sill
Nu när julen är över så är sillen uppäten och till nästa år rekomenderar jag er varmt att göra saffranssillen, så god!!
Klassisk inlagd sill:

2 burkar inläggningssill
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Koka upp ingredienserna till ättikslagen.
Låt den kallna.
Skiva sillen i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
Låt stå i kyl minst ett dygn.
Glöggsill:
1 burkar inläggningssill

1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 rödlök i skivor
1 morot i skivor
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1/2 dl glögg
Koka upp allt utom glöggen till ättikslagen.
Låt den kallna.
Häll i glöggen.
Skiva sillen i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg de väl avrunna sillfiléerna i lagen.
Låt stå i kyl minst ett dygn.
Skärgårdssill
1 burk 5-minuterssill
1 burk röd stenbitsrom
1 1/2 dl majonäs
2 dl creme fraische
1 liten röd lök
Dill, salt och svartpeppar efter smak
Skölj sillen och skär den i mindre bitar.
Hacka den röda löken fint och blanda med creme fraische och majonnäsen.
Blanda i romen.
Blanda i romen.
Klipp dillen fint och blanda ner.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Sillen är färdig att serveras på en gång.Saffranssill:
2 dl Creme Fraische
2 dl majonnäs

1 msk ättikslag (från sillen)
1 liten röd lök
1/2 äpple
1 paket saffran
1 krm cayennepeppar
250 g inlagda sillfiléer skuren i bitar och väl avrunnen
Skala, kärna ur och finhacka äpplet.
Skiva löken fint.
Blanda alla ingredienser till såsen och vänd ner sillbitarna.
Låt allt stå kallt ett par timmar och dra.