Hallonmoussetårta

Eftersom det idag är min födelsedag (25 nu igen) gjorde jag en tårta, eller två egentligen). God blev den, men kanske inte alltför vacker, den ville inte stelna riktigt... Men smaken är ju ändå viktigast!



Tårtbotten:

100 gr smör
100 gr vit choklad
2 dl kokos
2 ägg
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 dl mjöl

Moussen:

5 st gelatinblad
400 400 g hallon,färska/frysta
2 2 msk citronsaft
3 3 dl florsocker
2 2 st äggvitor
2 2 dl vispgrädde


Botten:
Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner den i smöret och rör till den smälter på svag värme, det får inte koka. Låt stå och svalna i rumstemperatur.

Smörj en form, ca 24 cm i diamter, med löstagbar kant och "bröa" den med kokosflingor.

Vispa ägg och socker till en vit och pösig smet. Vispa ner bakpulver. Tillsätt kokosflingor, vetemjöl och det smälta smöret och chokladen och vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Vispa/rör inte mer än att det är blandat.)

Häll direkt upp smeten i formen och ställ direkt in i nedre delen av ugnen och grädda i 200°C i ca 20-25 minuter.

Låt svalna.

Moussen:

Blötlägg gelatinbladen och smält dem på svag värme. Mixa hallonen. Vispa ihop hallonpuré, citronsaft och florsocker och rör ned de smälta gelatinbladen under vispning.

Vispa grädden tjock.

Vispa äggvitorna hårt.

Vänd ned alltsammans i hallonpurén.

Häll smeten i formen och låt stå kallt ett par timmar, minst 4 timmar, i kylen.

 

Alla tre skålarna innan dom blandas till en.

 

Allt blandat i en skål

 

Dekorerad och klar!