Vaniljbullar

Dessa var gudomligt goda! Går väldigt bra att frysa in utan sockerglasyren, sen tinar du den bara och sockrar innan servering. Perfekt!
 

50 gr jäst
5 dl mjölk
150 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk kardemumma
15 dl manitoba cream
 
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
1 dl socker
Vaniljpulver
2 msk maizena
 
Börja med vaniljkrämen:
Vispa grädde, mjölk, äggulor, socker, vanilj och maizena.
Värm under omrörning och låt den tjockna.
Låt den svalna.
 
Smula jäst i en skål.
Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen.
Häll i socker, salt kardemumma och mesta av mjölet.
Arbeta i maskinen, samtidigt som du tillsätter smöret i klickar.
Arbeta degen väl, cirka 10 minuter i maskin.
Låt degen vila i ca 15 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord, dela i tre bitar.
Kavla ut varje bit till en platta och skär i rutor, 8x8 cm.
Lägg en klick fyllning på varje ruta och vik ihop hörnen.
Tryck ihop och lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper.
Låt jäsa i en timme.
Grädda i ugn, 225 grader cirka 8 minuter.
Gör en sockerlag genom att koka 1 dl vatten och 1 dl socker.
Pensla bullarna med sockerlagen och doppa dom sedan i strösocker.
 

Cheesecake med fläder och hallon

Nu är det dags att komma in i rutiner och vardag igen, och då får vi starta med att väcka liv i bloggen. Har ju självklart bakat och lagat hela sommaren så vi börjar med att hämta igen lite. Jag fyllde ju dessutom år så dessa go´bitar är från mitt kalas.
 

 
Fyllning;
400 gr vit choklad
600 gr färskost
5 dl kesella vanilj
2 dl socker
6 ägg
1 citron
 
Topping:
300 gr färskost
1 dl vispgrädde
5 msk outspädd fläderblomsaft
Hallon
Citronmeliss
 
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ihop med resten av ingredienserna.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
baka i ugn, 150 grader, ca 60 minuter.
Låt svalna.
Blanda färskost, grädde och saft till en jämn smet.
Bred den över kakan.
Skär i bitar och dekorera med hallon och citronmeliss.
 
RSS 2.0