Lussebullar med fyllning

I söndags var det första advent. Så nu börjar mystider med längtan till årets största och bästaste helg; JULEN! och då på första advent måste jag ju givetvis baka lussebullar! Och har du inte bakat dina än eller ska baka en gång till, prova dessa, snuskigt goda som min vän och kollega Annica sa..



1 pkt röd jäst
5 dl mjölk
1 burk kesella
1,5 gr saffran
1/2 tsk salt
2 dl vit sirap
100 gr smör
ca 15 dl Manitoba cream (eller vetemjöl)

Fyllning:
200 gr riven mandelmassa
100 gram riven vit choklad
100 gram smör, mjukt
Russin

Låt smöret bli rumsvarmt.
Smula jäst i en bunke.
Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC).
Rör ner i bunken så att jästen löser sig.
Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl.
Knåda degen i maskinen.
Tillsätt smör i omgångar medans degen knådas.
Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken.
Strö över mjöl och lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.

Knåda degen på mjölad bänk och dela upp degen i två.
Kavla ut den ena till en stor rektangel.
Bred på smöret, strö på mandelmassa, choklad och russin.
Vik ihop degen på mitten och skär remsor ca 1,5 cm breda.
Ta tag i ändarna på remsan och vrid åt varsitt håll, rulla ihop.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225ºC.
Vispa upp ägg i en kopp och pensla lussebullarna med äggvispet.
Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.

Kerstin

Hoppas det finns några kvar tills vi kommer:)

Monica

Det kan jag lova att det inte kommer göra av denna satsen, men jag ska göra flera :)

Micke

Det ser vi fram emot att få smaka efter massa G på torsdag, se nu till att gubben inte äter upp alla innan :)