Semlor

Lagom till semledagen kommer här ett recept på semlor.. Jag gör rätt små eftersom dom är så mäktiga, så detta blev 24 stycken.



50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l Manitoba cream200 gram mandelmassa
8-9 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma, salt och socker.

Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.

Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar.

Rulla till bullar och sätt på plåt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt:

Skär av ett lock på varje bulle.

Gröp ur bullen något.

Ta inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde.

Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.