Skagenröra

Idag är det ju nyårsafton och vad passar då bättre än ett recept på skagenröra? Denna är väldigt speciell och godaste av alla jag smakat i alla fall! Här härjat i våran släkt i många herrans år, ingen aning om vart ifrån det kom från början.
Bilden är från julafton, då vi hade röran på ägghalvor. Idag blir det en klassisk toast skagen.

Har svårt att ge mått så ni får smaka er fram...



250 gr crab sticks
3 dl creme fraiche 34% gärna ekologisk, den är fastare
1-2 msk majonäs
1 liten gul lök
Massor med dill
Citronpeppar
En nypa salt

Crabsticksen och löken hackas fint, gärna i maskin. Crabsticksen ska va som en smet nästan...
Blanda i resten, smaka av.

Köttfärssås och Spaghetti

Detta är något som vi äter väldigt ofta men jag gör väldigt sällan eftersom det är en av få rätter som gubben tycker att han är riktigt bra på att göra. Men sscchhh, min är goare!!!
Jag brukar ha färska champinjoner men hade inga hemma så idag blev det burkisar.



600 gr köttfärs
1 burk champinjoner
1 hackad eller riven lök
1 morot, hackad i små bitar
2 dl vatten
1 msk soya
4 msk tomatpure
1/2 burk creme fraiche
2 dl grädde
Salt, svartpeppar och paprikapulver efter smak
ev chiliflarn, men ta det lugnt!

Fräs köttfärs, lök, champinjoner och morot i en stor stekpanna.
Häll på vatten, soya, tomatpure och låt det mesta av vattnet koka in.
Häll på creme fraiche, grädde och kryddor.
Låt puttra medans spaghettin kokar.
Servera med parmesan och ketchup.

Fyrkantisar

Michelle älskar de här "nya" bröden som kommit, vikare, skogaholmisar och allt vad dom heter. Så självklart försökte jag då baka såna! Här är resultatet, som fick MVG av min kräsna lilla 9-åring. Tjejerna vräkte i sig av dessa när dom var nybakta...
Ta andra mjölsorter om du vill men jag älskar Manitoba...



5 dl havregryn
6 dl mjölk
100 gr smör
50 gr jäst
1/2 dl sirap
1 tsk salt
2 dl dinkel fullkornsmjöl
6 manitoba cream

Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.
Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen.
Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).
Smula ner jästen i en degbunke och häll på den värmda gröten.
Blanda om väl och tillsätt sedan sirap och salt. Blanda i mjölet och kör i maskin cirka 10 minuter.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig.
Kavla ut degen till en platta ca 1/2 cm tjock. 
Ta ut en form som du vill ha på dina kakor, och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Jag använder undersida på mitt rivjärn för att stansa ut kakorna.
Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.


RSS 2.0