Pavlova med halloncurd

I helgen har vi firat tre "ungar" som fyller år i september. och då blev det tårta. en stor tårta, räckte till 14 personer och en liten bit till övers.
Jag hittade ett recept där man penslar botten med vit choklad så jag testade detta men kände ingen skillnad så det var helt onödigt.
Jag gör botten kvällen innan kalaset och låter den stå kvar i ugnen tills det är dags att göra klart den.
 
Ett tips om du är som jag, missar helt planeringen att ta fram äggen så dom är rumstempererade så kan du spola de i varmt vatten ett tag.

8 äggvitor (rumstempererade)
salt
4 dl socker
4 tsk maizena
1 tsk vitvinsvinäger

Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet.
Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank.
Vänd försiktigt ned maizena och vinäger.
Bred ut smeten på bakplåtspapperet.
Jobba smeten från mitten och utåt så det blir som en skål. Tänk på att jobba snabbt, om man håller på för länge blir den seg och tråkig.
Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och en kvart.
Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen.
 
Halloncurd:
500 gram frysta hallon
2 msk Limesaft
0,5 dl socker
100 gram smör
2 ägg
 
Låt hallonen tina ordentligt.
Koka upp hallon, citronsaft och socker, och låt småputtra under lock i tjugo minuter.
Sila sedan av hallonen genom en finmaskig sil; pressa ut allt, tills i stort sett enbart kärnor återstår.
Hetta upp hallonsmeten med smöret, och rör runt så att det smälter och blandar sig helt.
Vispa upp äggen separat.
Ta kastrullen från plattan, och häll sedan ned äggvispet under flitig omrörning.
Värm på alltsamman under fortsatt omrörning.
Låt svalna.
 
Vispa upp 3 dl vispgrädde hårt, blanda den med curden och fyll tårtan med detta.
Garnera med hallon, citronmeliss och riven choklad.
 
      Min mamma tycker att jag platsar i "hela sverige bakar"  :)
 
      Michelle med Kenneth
 
       Tove ser vettskrämd ut, något Björne sa?

 

Kyckling i Dragonsås LCHF

Denna kyckling åt vi i torsdags. Hade ingen aning om vad jag skulle göra för mat när jag åkte från jobbet men på vägen bestämde jag mej för kyckling. Såsen hittade jag på vart efter jag lagade, så jag hoppas jag minns rätt :)
Jag hade tänkt strö cashewnötter över allt men det glömde jag, får bli nästa gång!
Snåla inte på dragonen!
 
Två vuxna, två barn och en liten låda.
 

 
600 gram kycklingfilé
1 förpackning cocosmjölk extra krämig
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2 burk soltorkade tomater
Paprikakrydda
Dragon
Salt & peppar
 
Fräs kycklingen runt om så den får färg.
Ta ur kycklingen ur pannan.
Häll i allt annat utom soltorkade tomater.
Vispa ihop och smaka av tills du har en smaskig sås.
Lägg tillbaka kycklingen och låt den puttra tills den är genomstekt.
Lägg i de soltorkade tomaterna.
Servera med blomkål/broccoliris och färska tomater.
 

Ugnspannkaka LCHF

Idag blev det ugnspannkaka här hemma. Gjorde denna för första gången för cirka 2 veckor sedan men glömde fota då så därför fick ni inget recept den gången. Nu har jag fotat men inte blev det lika gott som första gången...
 
Första gången var den riktigt supergod! Har sedan Pontus började skolan för 10 år sedan kämpat för att göra en ugnspannkaka lika god som skolans och då var första gången jag lyckades!
 
Detta räckte knappt till 3 vuxna och 1 barn...
 

 
12 ägg
4 dl grädde
4 msk fiberhusk
Salt
 
Vispa ihop allt med elvisp så du slipper klumpar.
Smörj en ugnsform med smör.
Häll smeten i formen.
In i ugnen, 180 grader ca 20 minuter.
Servera med rårörda hallon med björksocker och keso.
 
 
 
 
RSS 2.0