Tjälknöl med getmesesås
vi hade rostbiff men alla nöt och vild fungerar.
Tjälknölen
2 kg nötkött, fryst
1 liter vatten

1 dl salt
3 msk socker
3 timjan kvistar
1 chili skivad
Svartpeppar
Såsen:
3 dl grädde
ca 125 gram GUDBRANDSDALENs mesost, röd förpackning, se bild
salt efter smak
1 msk vinbärsgele
Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 80 °. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i ett dygn.
Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
Häll grädden i en kastrull. Skär osten i mindre bitar och låt den smälta på svag värme i grädden. Smaka av med salt och gele. Späd med mer grädde eller mjölk om den blir för tjock.
Servera köttet och såsen med örtslungad färsk potatis och morötter. Mums!