Tjälknöl med getmesesås

Denna var också en del av våran midsommar buffé men på lördagen åt vi den som ensamrätt. Supergott! Såsen är svärmors, måste provas!
vi hade rostbiff men alla nöt och vild fungerar.



Tjälknölen

2 kg nötkött, fryst
1 liter vatten
1 dl salt
3 msk socker
3 timjan kvistar
1 chili skivad
Svartpeppar


Såsen:

3 dl grädde
ca 125 gram
GUDBRANDSDALENs mesost, röd förpackning, se bild
salt efter smak
1 msk vinbärsgele

Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 80 °. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65°.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i ett dygn.

Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Häll grädden i en kastrull. Skär osten i mindre bitar och låt den smälta på svag värme i grädden. Smaka av med salt och gele. Späd med mer grädde eller mjölk om den blir för tjock.

Servera köttet och såsen med örtslungad färsk potatis och morötter. Mums!