Avocadosoppa och pestobröd
AVOCADOSOPPAN:

1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
0,5 dl vitt vin
5 dl vatten + grönsaksfond
1 pressad lime
4 avocado
2 msk mjöl
2 msk smör
Cayenne, curry, salt och socker efter smak
Ev. Räkor


Fräs smöret med mjöl, cayenne och curry. Häll på buljong, lite i taget. Låt koka sakta i cirka 10 minuter.
Skala, kärna ur och kör avocadon med lime i matberedare.
Blanda ned avocadon i buljongen tillsammans med övrig vätska.
Smaka av med salt och socker. Lägg i räkorna precis innan servering.

Ingredienserna. Hade ingen lime eller riktig citron, så det blev fusk där...

Klart! Upphällt i burkar att ta med till jobbet!
PESTOBRÖD:
1 liter vatten
50 gram torrjäst
3 msk olivolja
salt
2 dl rågflingor
Valnötter
1 burk röd pesto
1 dl riven parmesanost
Honung
Gojabär
Mjöl, valfri sort, jag hade dinkel och rågsikt.
Värm vattnet till 37 grader. häll i bunken med olivolja och salt. Häll på mjöl tillsammans med jäst. Knåda med matberedaren. Häll i resterande ingredienser.
Knåda ca 5 minuter, fyll på med mjöl tills du har en slät, seg och lite lös deg.
Strö över mjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter, till dubbel storlek.
Baka ut i 2 limpor.
Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, grädda i 30 minuter. (i varmluftsugn)

På jäsning.

Uppskuret och klart!