Rättikagratäng

En sak jag saknat sedan vi började med LCHF är potatisgratäng. Har sett på många sidor att andra ersätter potatis med rättika. Och då måste detta självklart testas! Och smakade minst lika gott som potatisgratäng!
Borde såklart tagit ett foto på bara gratängen, men missade det :)

Räckte till 3 vuxna, 2 barn och en stor matlåda.



1 kg rättika
4-5 vitlöksklyftor
3 dl crème fraiche (34%)
200 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
Salt och peppar
2 dl lagrad ost
Värm ugnen till 155 grader.
Skala och skiva rättikan i tunna skivor.
Koka upp vatten med salt och koka rättikan i 10 minuter.
Häll av vattnet.
Hacka vitlöken.
Lägg rättikan i en form, och lägg vitlök på.
Strö över hälften av osten.
Blanda crème fraiche, philadelphiaost, vispgrädde, salt och nymald svartpeppar.
Fördela gräddblandningen över rättikan.
Gratinera gratängen i 30 minuter eller tills rättikan börjar kännas mjuk.
Ta ut gratängen och strö över resten av osten. Höj värmen till 225 grader.
Gratinera i 5-10 minuter, tills osten fått fin färg.