kryddlax med blomkålsmos

Mina barn säger ofta att dom gillar lax men när det serveras är det ingen som äter. Men senaste veckan har dom tjatat om lax dom får i skolan och på förskolan med kryddor på. Så jag gjorde lax i ugnen och vräkte på med kryddor, och som dom åt! Tove tog tre portioner.
Till detta serverades det blomkålsmos, och Tove sa "vilket gott potatismos" hihi.
Gjorde även en liten sås till med chevre, gräddfil och honung.'

Två vuxna, två barn och liten matlåda.



800 gram laxfilé
svartpeppar
Citronpeppar
flingsalt
1/2 pkt frysta örtkryddor provencal
Flytande smör

Blomkålsmos:

1 blomkålshuvud
1 klick smör
1 dl grädde
salt och vitpeppar

Lägg laxen i en form.
Krydda med alla kryddor efter smak.
Ringla över lite smör.
Låt stå i ugnen ca 20 minuter.

Moset:
Koka blomkålen i bitar i saltat vatten.
Häll bort vattnet.
Klicka i smöret.
Mixa blomkålen med stavmixer.
Häll i grädde och mixa en stund till.
Smaka av med salt o peppar.

Vit kladdkaka med cocos och hallon

Valborg idag, och vi har såklart varit och tittat på elden. När vi kom hem smaskade vi oss denna goda efterrätt. Kan verkligen rekommendera denna, helt underbar god!



150 gram socker
2 ägg
200 gram vit choklad
1 dl socker
1 dl mjöl
2 dl cocos

Glasyr:
100 gram vit choklad
1 dl vispgrädde
1 dl mascarpone

Hallon till garnering.

Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull.
Låt svalna en aning.
Blanda under tiden ägg, socker, mjöl och cocos men spara en halv deciliter cocos till formen.
smörj en pajform och bröa med cocos.
Blanda ihop chokladsmeten med den andra smeten.
Häll allt i formen.
Grädda i ugnen ca 17 minuter.
Gör glasyren:
Smält chokladen med grädden.
Låt svalna.
Tillsätt mascarponen och vispa till en fluffig smet.
Häll glasyren på den avsvalnade kakan och låt stå i kylen en timme.
Toppa med hallon.

Tiramisu

Påsken firades hos min mamma i Mjölby, en mysig, lugn helg med många skratt. Och självklart fixade jag efterrätten till oss efter den goda påskmaten.
Vi hade många alternativ till vad vi ville ha men till slut föll valet på en tiramisu. Första gången för mej. Här kommer receptet som är för 4 personer men det blev dessert i 2 dagar för oss trots att vi var just fyra..
I orginialrecept ska det vara amaretto men vi hade bara baileys, men det är ju så gott!


2 äggulor
4 msk socker
2 msk Baileys
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde som vispats
16 savoiardikex
1,5 dl starkt kaffe
2 msk kakao

Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm.

Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret.
Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet.
Tillsätt Baileysen och osten och vispa till en jämn blandning.
Blanda till sist i vispgrädden.
Lägg de 8 första kexen på botten av formen.
Droppa på kaffe, inte för mycket dom ska inte dränkas, men heller inte för lite.
Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå.
Sikta över hälften av kakaon.
Lägg på de sista 8 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.
Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så gör gärna tiramisun dagen innan servering.
Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

RSS 2.0