Midsommarafton

Midsommar firades som vanligt hemma hos oss med systrar och mamma med gubbar och barn. Start 13:00 med sillunch, sen kubbspel, därefter gemensam matlagning. Senaste två åren har vi kört att alla tar med sej en rätt och så äter vi allt möjligt. I år blev det potatissallad med spett av kyckling, lax och lammfärs, kräftströmming, matjesilltårta, räksallad och hembakat bröd med mozarella, pesto och tomat.
Därefter kaffe och tårta, mera kubbspel och prat och skratt!
Lite härliga bilder:



För barnen och de vuxna som inte gillar sill blev det pannkakstårta.

Blev sugna blickar från oss andra...

 

Och här sillen, inte illa den heller. Hade kvar burkar som jag fick prover av i julas, och hade nog lyckat spara dom bästa till sist.

Sillen kommer från fiskexporten och det vart blandade favoriter, Varbergs drömsill, Marstrands bryggsill och Möjas pimentosill.

Och så hade vi även klassikerna matjesill och löksill.

 

Spännande kubbmatch...

 

Och hästarna var i hagen brevid våran trädgård, så mysigt.

 

Fina syster Lena.

 

Och självklart mat!

 

 

 

 

Pavlova med Hallonfromage och chokladgrädde

En favorit för mej är pavlova. Brukar oftast göra den med hallon och lemon curd men nu var det ju midsommar och då MÅSTE det ju vara jordgubbar. Gott gott!
Tänk på att den tar lite tid, fromagen måste stå minst fyra timmar för att stelna.
Detta blev en jättetårta, den fyllde hela plåten och rätt hög var den också. men den gick åt, vi var 13 personer och dom flesta tog mer än en bit...



Botten:

7 st äggvitor (rumstempererade)
1 nypasalt
2.5 3.5 dl socker
2 3 tsk maizena
1 1 tsk vitvinsvinäger
0.5 1 nypa vanlijpulver
3
Fyllning 1:
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk youghurt
1 ask jordgubbar
1 dl florsocker
2 tsk gelatinpulver (eller motsvarande blad)

Fyllning 2:
2 dl vispgrädde
300 gram vit choklad


Garnering:
2 askar jordgubbar


1Botten:
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Vispa äggvitorna med en nypa salt till en fast smet. Vispa i sockret, en tredjedel i taget, tills marängsmeten är hård och blank. Vänd försiktigt ned maizena, vinäger och vanilj.

Bred ut smeten på bakplåtspapperet i en cirkel och gör kanter så det blir som en skål.

Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i 1 timme och en kvart. Stäng av ugnsvärmen och lämna pavlovan att svalna i ugnen.

Fyllning 1:

Lägg gelatinet i lite kallt vatten, låt stå 5 minuter.

Smält gelatinet tillsammans med lite av youghurten.

Vispa grädden ganska hårt. häll i jordgubbarna och vispa med dessa.

Blanda i florsocker och resten av youghurten och även gelatinet.

Ställ i kylskåp cirka 4 timmar eller mer.

Fyllning 2:

Koka upp grädden och ta av kastrullen från värmen.

Bryt ned chokladen i grädden och rör om tills den smälter

Ställ att svalna, vispas sedan tjock.

Lägg i jordgubbsfromagen i botten.

På med chokladgrädden över.

Garnera med skivade jordgubbar.


 

Tunnbröd

Idag dagen efter midsommarafton var det en regnig dag och vad passar då bättre än att baka? Idag blev det tunnbröd, åhh så gott det var!



12 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1 tsk
2 tsk salt
1/2 dl sirap
5 dl mjölk

Mät upp alla torra ingredienser och blanda dem i en skål.
Häll i sirap och mjölk och arbeta ihop allt till en deg.
Forma den till en tjock rulle.
Dela rullen i 12 bitar och forma dem till runda bullar.
Kavla ut bullarna till runda kakor, helst med kruskavel, annars med vanlig kavel och nagga dem tätt med en gaffel.
Värm en stekpanna.
Grädda en kaka i taget på medelstark värme i cirka 2 minuter. Vänd den efter halva tiden.
Äts helst nygräddad.

RSS 2.0