Citronpaj med lakritsmaräng

Denna bakade jag till mina kollegor. Gott men lite för söt var betyget. Och den var betydligt godare än den var vacker...

 
Mandelbotten:
300 g mandelmassa
1 st ägg
1 st äggula
 
Riv ner mandelmassan grovt i en bunke.
Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet.
Smörj en pajform och bred ut smeten jämnt i den.
Grädda tårtbottnen i cirka 15 minuter, eller tills den har stelnat.
Låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet.
 
Citronkräm:
3 ägg
2 dl florsocker

2 st citroner
75 g smör
1 msk maizena

Smält smöret i en kastrull på spisen och tillsätt äggen ett i taget.
Se till att ha plattan på medelvärme och rör mycket, annars kan äggen koagulera.
Pressa i saften från en citron, blanda i socker och maizena.
Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat något.
 
Marängen:
4 äggvitor
1 dl socker
1 nya salt
lakritspulver efter smak
 
Vispa vitan till ett hårt skum.
Tillsätt sockret, saltet och lakritspulvret mot slutet.

Tag ut det förgräddade pajskalet och bred citronkrämen ovanpå.
Avsluta med marängsmeten.
Ställ in i ugnen i 175 grader tills marängen fått fin färg.