Jordgubbstårta

För 2 veckor sedan fyllde lill-tjejen 8 år och då fick hon såklart välja tårta. Det skulle vara jordgubbstårta med vanilj och choklad. Såklart blev det då det. Smaskigt.
Jag gjorde mina bottnar i 2 formar som är 26 cm i diameter, och delade dessa en gång så jag då alltså fick 4 bottnar, 3 fyllningar.
 

 
Tårtbotten:
8 ägg
4,5 dl socker
2  dl vetemjöl
2,5 dl potatismjöl
3,5 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda sedan i de övriga ingredienserna.
Smörj en form med smör, gärna silikonform då botten är lätt att få ur i dessa.
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.
 
Fyllning ett, Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
 
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
Bred på på första tårtbotten.
 
Fyllning två, Jordgubbar:
1 liter jordgubbar
1 tsk honung
 
Skölj och rensa jordgubbarna.
Skiva dom.
Häll på honung och rör om.
Lägg de på tårtbotten nummer två.
 
Fyllning tre, Vit choklad:
200 gram vit choklad
3 dl vispgrädde (40%)

Hacka den vita chokladen i mindre bitar. Smält choklad i grädden i en kastrull på spisen.Den får absolut inte koka eftersom då går grädden inte att vispa upp.
Låt svalna och ställ in i kylskåpet i minst 5h, helst över natten.
Vispa upp med elvisp till den konsistens du vill ha.

Bred fyllningen på tårtbotten nummer tre.

Topping:
3 dl vispgrädde (40%)
1 liter jordgubbar
 
Vispa grädden, bred ut så det täcker hela tårtan.
Ös på med jordgubbar, rensade och skivade.
Dekorera med spritsad grädde och eventuellt bokstäver om du vill det :)
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0